Унгария: Арестувахме превратаджии

Getty images (архив)
share

"Унгарските власти съобщиха за разбиване на крайнодясно групировка, подготвяла държавен преврат в страната", написа в. "Украинская правда".

"В хода на специализирана операция в столицата Будапеща и нейните околности, в западния град Веспрем, югозападната област Зала и в централната Баш Кичкун, бяха арестувани 11 членове на нелегалната организация "Скитска Унгария". На задържаните са повдигнати обвинения в създаване и членуване в организация, целяща насилствена промяна на конституционния строй на Република Унгария, незаконно придобиване и притежание на огнестрелно оръжие, и други", добави медията, която се позова на Националното бюро за разследване на Унгария.

"От институцията бяха категорични: Очевидно е, че намеренията на задържаните са били сериозни. По време на акцията с участието на 150 служители на реда бяха иззети огнестрелни оръжия, боеприпаси за тях и екстремистка литература", посочи още вестникът.

"Информацията за съществуването на "Скитска Унгария" се появи през ноември миналата година. Тогава нейни членове в закрити групи в социални мрежи започнаха да отправят призиви за въоръжено въстание срещу правителството на Виктор Орбан", допълни медията.

Стотици оръжия са били конфискувани в Германия от движение, обвинено в планирането на преврат

 

Водещи новини

Още новини