Външният министър на Естония: С България мислим еднакво

бТВ
share

Естония подкрепя пълноправното членство на България в Шенген. Това заяви преди два дни министърът на външните работи на Република Естония на пресконференция, след като разговаря с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Маргус Цахкна подчерта също така, че България и Естония имат традиционно добри отношения.

Денков и Габриел: Целта е приемане на еврото на 1 януари 2025 г.

Призова да „подкрепяме едни и същи цели – мир в Европа и нова архитектура за сигурност“ и посочи, че е много важно страната ни да продължи да работи за членство в еврозоната.

"Няма нужда да присъствате физически в страната ни, можете да станете „електронен гражданин“ – вече имаме над 100 000 такива. Можете да кандидатствате веднага след интервюто – препоръчвам Ви го. Някой ще се свърже с Вас и ще станете електронен жител. Ако сте електронен жител на Естония, имате същите възможности в електронната ни среда, електронните ни услуги – за развиване на бизнес, за откриване на фирма. Цялата тази инфраструктура става достъпна за Вас. , каза още Маргус Цахкна.

"Абсолютно, в рамките на минути, не месеци. Цялата тази инфраструктура, създаденото от нас като ИТ държава, става достъпно за Вас. Няма нужда да присъствате там физически, но ще бъдете част от нашите приятели", отговори външнят министър на Естония на въпроса кога може да се започне бизнес, без да се ходи на място.

Водещи новини

Още новини