Блинкън: Арабските страни не горят от желание да възстановяват Газа, ако тя отново ще бъде сравнявана със земята

Getty Images/Guliver
share

Арабските страни не горят от желание да се включват във възстановяването на Газа, ако след няколко години палестинският анклав отново бъде "сравнен със земята", и подчертават важността на създаването на палестинска държава като необходима предпоставка за всяко споразумение за мир в региона, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2283

В интервю за Си Ен Би Си в кулоарите на форума в Давос, Швейцария, Блинкън заяви, че в Близкия изток има "ново уравнение", при което арабските страни, от една страна са готови да интегрират Израел в региона, но от друга, държат това да бъде обвързано със създаването на държава на палестинците.

По думите му и арабските държави, и Вашингтон смятат, че докато не бъде решен този проблем, нито Израел, нито регионът ще могат да заживеят в мир, стабилност и сигурност.

"Трябва да бъде уреден палестинският въпрос", каза Блинкън. "Арабските страни казват така: вижте, няма да се занимаваме с въпроси като възстановяването на Газа, ако след година или след пет години, тя пак ще бъде сравнена със земята и после пак ще ни карат да я възстановяваме."

"Достигнали сме до етап, в който арабските страни, включително такива като Саудитска Арабия, са готови да направят стъпки в отношенията си с Израел, каквито никога преди това не са били склонни да предприемат. Това открива възможност за много по-различно бъдеще, за много по-сигурно бъдеще. Що се отнася до сигурността на Израел, арабската страна от уравнението и палестинският мир – това е единственият начин за постигането на истински трайна сигурност", заяви Блинкън.

Блинкън ще обсъди с израелското правителство "по-нататъшния път" в Газа

Също в кулоарите на форума в Давос саудитският външен министър заяви, че кралството може да признае Израел, ако бъде сключено цялостно споразумение, което да предвижда създаването на държава на палестинците.

При последната си обиколка в Близкия изток само преди седмица, Блинкън предложи на Израел формула за постигане на мир, която в общи линии се изразява в това мюсюлманските му съседи да помогнат за следвоенното възстановяване на Газа и да продължат икономическата интеграция с Израел, но само при ясен ангажимент от израелска страна за създаване на независима палестинска държава.

Преговорите под егидата на САЩ за създаването на палестинска държава в териториите, окупирани от Израел, се намира в застой от почти десет години. Лидерите на партиите от управляващата в Израел дясна коалиция са против появата на картата на самостоятелна палестинска държава, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2283

Водещи новини

Още новини