Първата датска доставка на изтребители F-16 за Украйна ще се забави с няколко месеца

Gettyimages
share

Първата доставка на изтребители F-16 от Дания за Украйна ще се забави с няколко месеца, съобщава БТА. 

На този етап изгледите са, че първите шест бойни самолета няма да бъдат изпратени на Киев до второто тримесечие на тази година, съобщи датското министерство на отбраната за местния в. "Берлингске".

При първото обявяване на графика за доставка през лятото министър-председателката на Дания Мете Фредериксен изрази надеждата, че изтребителите може да бъдат доставени около Нова година. Някои условия относно въоръжението на самолетите F-16 в украинската армия обаче все още не са изпълнени според информациите от министерството на отбраната на Дания.

Белгия започва обучението на украински летци за пилотиране на Ф-16

Става въпрос и за обучението на украинските пилоти да управляват произведените от САЩ бойни летателни машини. Сроковете на доставките зависят и от други обстоятелства като оборудване и метеорологични условия. В момента в Дания тече обучението на шестима украински военни летци.

Дания единствена от страните, които обявиха, че ще изпратят изтребители за Киев, насрочи дата за доставка. По думите на Фредериксен Украйна ще получи от страната ѝ 19 изтребителя. Нидерландия планира да прати общо 18 бойни самолета, но все още не е обявила срокове. Белгия и Нидерландия също обещаха да направят това, но те не са посочили броя на изтребителите.

 

Водещи новини

Още новини