Нидерландия изпраща на Украйна 18 изтребителя Ф-16

Getty Images/Guliver
share

Нидерландия ще достави в Украйна 18 изтребителя Ф-16, за да ѝ помогне да се справи с руската инвазия, съобщи днес нидерландското правителство, цитирано от Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13596

"Днес информирах президента Зеленски за решението на нашето правителство да подготви доставката първоначално на 18 изтребителя Ф-16 за Украйна", заяви изпълняващият длъжността премиер Марк Рюте в своя публикация в социалната медия "Екс". "Доставката на самолети Ф-16 е един от най-важните елементи на споразуменията за военна подкрепа на Украйна", добави той.

За предоставянето на изтребителите все още трябва да бъде издадено разрешение за износ от страна на нидерландското министерство на външните работи и да бъдат изпълнени критериите за обслужващ персонал и инфраструктура в Украйна, каза още Рюте, без да уточни срок за изпълняването на тези условия.

Днешното съобщение обаче дава възможност да бъдат заделени средства, а самолетите да бъдат подготвени за доставка, заяви правителството.

"Разговарях с Марк Рюте, за да благодаря на нидерландското правителство за решението за започване на подготовка на първите 18 самолета Ф-16 за доставяне в Украйна", заяви в своя публикация в "Екс" украинският президент Володимир Зеленски.

Нидерландия миналия месец изпрати първите произведени в САЩ самолети Ф-16 в нов център за обучение на украински пилоти и обслужващ персонал в Румъния, посочва Ройтерс. Дания, Норвегия и Белгия също обявиха, че ще дадат на Украйна изтребители Ф-16, след като правителството на САЩ разреши те да бъдат изпратени веднага след като приключи обучението на пилотите.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13596

Водещи новини

Още новини