Представители на бившата управляваща партия в Полша окупираха сградата на националната телевизия

Getty images (архив)
share

Представители на полската националистическата партия "Право и справедливост" окупираха тази нощ сградата на националната телевизия, за да изразят по този начин протеста си срещу планирани реформи в държавната медия, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Право и справедливост" управляваше Полша в продължение на осем години, но бе отстранена от властта след парламентарните избори през октомври.

След изборите на власт дойде проевропейска коалиция, оглавена от бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск, която заяви, че ще реформира държавната телевизия и радио, срещу които се отправят критики, че са се превърнали в пропаганден инструмент в ръцете на "Право и справедливост".

Вчера новите управляващи приеха в парламента резолюция, с която бе отправен призив за възстановяване на "безпристрастността и надеждността на държавните медии". Гласуването на резолюцията бе като цяло бойкотирано от депутатите от "Право и справедливост", чиито представители организираха протест в сградата на полската национална телевизия, за да защитят "плурализма в медиите".

"Няма демокрация без плурализъм в медиите или без силни антиправителствени медии, като в Полша това са държавните медии", заяви тази нощ лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински.

Качински се присъедини към протестиращите в сградата на националната телевизия. В протеста се включи също бившият премиер Матеуш Моравецки.

Качински каза, че представителите на "Право и справедливост" ще продължат с протеста си, като ще прилагат ротационен принцип.

Полското министерство на културата обяви днес, че е уволнило ръководителите на държавните медии

Освободени от длъжност са председателят и членовете на административния съвет на телевизията, радиото и държавните агенции, се казва в изявление на полското ведомство.

Туск смени ръководството на службите в Полша

Бившият министър на културата Пьотър Глински заяви, че тези действия на новото правителство са "незаконни".

"Ясно е, че става дума за атака срещу свободните медии, това е нарушение на закона", каза Глински.

 

Водещи новини

Още новини