Лондон: Русия изстрелва дронове от все повече места в Крим

gettyimages
share

На 12 декември Русия изстреля най-малко 15 дрона камикадзе "Шахед" от района на Балаклава в Крим. Това е нова площадка за изстрелване на безпилотни летателни апарати на юг от Севастопол. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14009

Припомня се, че на 5 декември руски официални лица са съобщили, че са прихванали 41 атаки на украински дронове срещу руска военна инфраструктура в Крим, включително в околностите на нос Чауда.

Отбелязва се, че нос Чауда, в югоизточен Крим, е известна площадка за изстрелване на дронове "Шахед", използвана от руснаците от началото на септември 2023 г.

Зеленски в САЩ: Украйна унищожава „ядрото“ на ЧВК „Вагнер“ и няма да спре дотук

В момента Балаклава е петата потвърдена площадка за изстрелване на дронове, използвана в руските операции срещу Украйна, наред с площадките на нос Чауда, в град Ейск, Приморски и Курск.

Според британското разузнаване е много вероятно Русия да разшири своите възможности за изстрелване на дронове камикадзе на няколко места като мярка за защита на силите и за усложняване на украинските усилия за противовъздушна отбрана.

Русия вероятно ще използва допълнителни площадки за изстрелване в отговор на украинските атаки, като принуди Украйна да се адаптира към новите транзитни коридори на тези системи, посочват от британското МО.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14009

Водещи новини

Още новини