Президентът на Словакия скочи срещу съдебната реформа на премиера Фицо

Getty Images (архив)
share

Държавният глава на Словакия Зузана Чапутова (на снимката) разкритикува остро плановете на новото правителство на страната да извърши промени в правосъдната система, предаде ДПА.

„В писмо до министъра на правосъдието Борис Суско Европейската комисия също е призовала плановете за правосъдна реформа да бъдат преразгледани“, припомни Чапутова.

Президентът изрази безпокойство, след като новата управляваща тройна коалиция на премиера Роберт Фицо одобри в сряда законопроект за закриване на специализираната прокуратура в страната с мотив, че тя е твърде „политизирана“. Специалната прокуратура се занимава с корупцията по високите етажи и отговаря за организираната престъпност и политическите престъпления.

ЕК настоява Словакия да не бърза с промените, с които може да бъдат закрити специализираните власти за борба с корупцията

Фактът, че правителството иска да намали наказанията за корупция, да ги приведе в съответствие със съдебните системи на други държави от Европейския съюз, поражда съмнения дали Словакия налага достатъчно сурови наказания за злоупотреба с европейски фондове, каза Чапутова, цитирана от БТА.

Тя добави, че ако парламентът приеме предложените промени, тя може да им наложи вето.

Водещи новини

Още новини