Лидерите от ЕС и 19 държави се събират в Гранада

share

Лидерите от Европейския съюз заседават днес и утре в Гранада, Испания, за да започнат дискусиите за приоритетите на общността за следващите години. 

Днес ще се проведе и третото заседание на Европейската политическа общност - по-широк формат, в който участват и европейски държави извън съюза.

В Гранада ще бъде и българският премиер акад. Николай Денков.

Очаква се европейските лидери да приемат документ, наречен “декларация от Гранада”, в който се очертават насоките за развитие на общността.

Предвижда се ЕС да изрази готовност да поеме по-голяма отговорност за собствената си отбрана и да продължи да оказва помощ на Украйна.

Сред приоритетите на общността за следващите години са енергийната и ресурсната независимост и ефективност и декарбонизацията. В областта на миграцията Европейският съюз ще работи за засилване на контрола по външните граници и сътрудничество с държави извън общността.

Призивът на европейските лидери към държавите, които искат да се присъединят към блока, е да увеличат усилията си за реформи. В същото време в следващите години общността се ангажира да извърши вътрешни реформи, за да е готова за новите членове.

Водещи новини

Още новини