Зеленски благодари на европейските партньори за военната подкрепа за Украйна

МС
share

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на европейските партньори за военната подкрепа и помощта за възстановяване на страната му, предаде ДПА.

"Има самолети за Украйна. Има допълнителни бронирани технологии и ние укрепваме противовъздушната отбрана", каза снощи Зеленски във всекидневното си видеообръщение.

Записът е направен във влака, с който украинският президент се връща в Киев след неколкодневна обиколка в страни от Европейския съюз.

Той посети последователно Швеция, Нидерландия, Дания и накрая Гърция, където разговаря с няколко държавни и правителствени ръководители от Балканския регион, включително с българския премиер Николай Денков.

През последните дни Дания и Нидерландия обещаха да предоставят на Украйна така желаните от нея изтребители Ф-16.

Зеленски благодари на Гърция не само за оръжейната помощ, но и за обещанието й да изиграе водеща роля за възстановяването на украинския пристанищен град Одеса, който на няколко пъти стана мишена на руски въздушни удари. "Това е не само смислено, но и много символично решение с историческо и културно значение", каза той.

Зеленски благодари на Денков за подкрепата на България за Украйна

Древните гърци са основали колонии по черноморското крайбрежие, включително в района на Одеса, още преди новата ера. Самият град обаче е основан по заповед на руската императрица Екатерина Велика през 1794 г., отбелязва ДПА, цитирано от БТА.

Водещи новини

Още новини