Германия се отказва от план да изпълнява ежегодно целта на НАТО за разходите за отбрана

Getty Images
share

Германското правителство се отказва от намерението си да скрепи със закон ангажимента си ежегодно да отделя 2 процента от брутния си вътрешен продукт в съответствие със заложената цел от НАТО, предаде Ройтерс, като се позова на свой източник.

Съответният член в проектозакон за бюджетното финансиране, одобрен днес от кабинета на канцлера Олаф Шолц, е бил премахнат малко преди днешното правителствено заседание, каза източникът.

Промяната означава, че Германия ще може да продължи да изпълнява целта, както досега – постепенно в срок до пет години.

Формулировката е по-мека от обещанието, което Шолц даде на 27 февруари миналата година, три дни след руското нахлуване в Украйна, когато той обяви Zeitenwende (повратна точка) в правителствената политика по отношение на разходите за отбрана.

„Отсега нататък ще отделяме всяка година по над от 2 процента от БВП за нашата отбрана“, каза канцлерът тогава.

Повечето германци подкрепят отделянето на 2 процента от БВП за отбрана

Германски правителствен говорител отказа да коментира подробности около законопроекта.

Съюзниците от НАТО в миналото критикуваха остро Берлин за това, че не отделя ежегодно по 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

Не е ясно и дали Германия ще задържи военните си разходи над този праг, когато специалният фонд от 100 милиарда евро за привеждане на способностите на Бундесвера в съответствие със стандартите на алианса бъде изразходен, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини