Джил Байдън пристигна в Лондон и се срещна със съпругата на британския премиер

Getty Images/Guliver
share

Първата дама на САЩ Джил Байдън се срещна днес със съпругата на британския министър-председател Риши Сунак - Акшата Мурти, като част от посещението си в Лондон, където ще представлява САЩ на утрешната коронация на крал Чарлз III, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Срещайки се за първи път, Джил Байдън и Акшата Мурти се прегърнаха и позираха за снимки пред черната врата на "Даунинг стрийт 10", зад която се намират резиденцията и кабинетът на британския премиер.

Церемонията за коронацията ще се състои утре в Уестминстърското абатство и на нея ще присъстват чуждестранни държавни глави и високопоставени представители.

71-годишната съпруга на американския президент посети днес и местно училище заедно с Мурти. Очаква се по-късно днес тя да се срещне с представителите на американското посолство във Великобритания и с крал Чарлз по време на прием в Бъкингамския дворец.

Самият Джо Байдън бе остро критикуван, особено от своя предшественик и потенциален съперник на предстоящите президентски избори Доналд Тръмп за това, че няма да присъства лично на коронацията на Чарлз.

Как ще протече коронацията на Чарлз III и защо Байдън няма да присъства?

Историята обаче показва, че нито един президент на САЩ не е присъствал на коронацията на британски монарх, отбелязва Ройтерс. По време на последното такова събитие, когато покойната майка на Чарлз - кралица Елизабет II, е била коронясана през 1953 г., тогавашният президент на САЩ Дуайт Айзенхауер изпраща само делегация от пратеници, които да го представляват.

Белият дом съобщи, че миналия месец Байдън е казал на Чарлз, че иска да се срещне с него във Великобритания. Американският президент посети тогава Северна Ирландия и Република Ирландия, за да отбележи 25-годишнината от подписването на Споразумението от Разпети петък, сложило край на конфликта в Северна Ирландия.

Водещи новини

Още новини