Без медицинска марихуана в Лос Анджелис

share

Градският съвет на Лос Анджелис гласува единодушно вчера за забраната на всички магазини за медицинска марихуана - удар по индустрията, действаща в нарушение на федералните закони, но процъфтява в Калифорния, предаде Ройтерс.

Забраната, гласувана с 14 гласа "за" и нито един против, последва противоречиви съдебни решения за това докъде се простира юрисдикцията на щата в кампанията срещу магазините за канабис. През 1996 г. гласоподавателите в Калифорния станаха първите, които разрешиха дрогата като лекарство, което доведе до отварянето на такива магазини. Сега 17 щата и федералният окръг Колумбия разрешават марихуаната за медицински цели, но федералното правителство твърди, че тя е опасен и незаконен наркотик и закри подобни магазини в няколко щата.

В Лос Анджелис има около 750 регистрирани такива, и още цели 200 без редовна регистрация. Според мярката, одобрена от Съвета, и редовните, и нерегистрираните магазини ще бъдат помолени да затворят до 30 дни, след като кметът Антонио Виларайгоса сложи подписа си. Макар че индустрията за продажба на медицинска марихуана претърпя няколко неуспеха през последните години, привържениците на пълната легализация разширяват фронта си срещу администрацията на Барак Обама. Жителите на щатите Вашинтгон, Колорадо и Орегон ще гласуват през ноември за разрешаването на дрогата за разлечение въпреки федералната забрана, отбелязва агенцията.

Забраната в Лос Анджелис вероятно ще бъде оспорена в съда, както стана с предишните опити на градските власти да наложат контрол над магазините. Градът не е в състояние са събере данък печалба от магазините, губейки милиони долари. В началото на месеца щатски апелативен съд постанови, че окръг Лос Анджелис не може да забранява магазините в извънградски зони, контролирани от местните власти. Това бе едно само едно от поредица противоречащи си съдебни решения и се очаква до една година Върховният съд на Калифорния да реши окончателно спора, като се произнесе по компетентността на местните юрисдикции да контролират магазините за медицинска марихуана.

Мярката, одобрена вчера, според вносителите е "мека забрана", понеже разрешава двама-трима пациенти да отглеждат и споделят канабис в къщите или апартаментите си, но не и в магазини.

Водещи новини

Още новини