Испания без помощ от Европа

share

Испания няма да иска спасителна помощ от Европа. Това стана ясно от изявлението на испанския министър на икономиката Луис Де Гиндос, цитирано от TV 7. Според него Правителството е приело важни реформи, които да укрепят икономиката на страната. Де Гиндос подчерта, че става дума за процес, който изисква време.

Изказването дойде след поредния срив на борсата в Мадрид. В началото на търговията основният индекс на Испания се срина с повече от четири на сто. Това вся смут сред инвеститорите и засили паниката не само в Испания, но и в Италия. Икономическият министър се опита да успокои обстановката като заяви, че пазарите понякога са нервни и неустойчиви без основателна причина.

След Валенсия, днес и друг регион - Мурсия, се обърна за помощ към правителството. Това допълнително влоши икономическите перспективи на Мадрид. Негативните прогнози се оказаха и причина за срив на еврото спрямо йената. Единната европейска валута стигна до 11-годишно рекордно дъно спрямо японската йена в търговията на азиатските пазари.

Водещи новини

Още новини