Украйна отбелязва първата годишнина от освобождението на град Буча от руска окупация

Getty Images
share

Украинците отбелязват днес първата годишнина от освобождението на град Буча от руска окупация, съобщи Ройтерс. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев никога няма да прости на отговорните за извършването на предполагаемите зверства там.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13417

В края на март миналата година украинските сили си върнаха контрола над градовете Буча и Ирпин, разположени на северозапад от Киев, след като руските сили се отказаха от опита си да превземат столицата.

Международни следователи сега събират доказателства в тези градове и на други места, където според Киев руските войски са извършили мащабни зверства. Москва отрича обвиненията. След като Украйна си върна контрола над Буча, по целия свят бяха излъчени потресаващи кадри на трупове по улиците на града.

Руската окупация на Буча продължи 33 дни, в резултат на което загинаха над 1400 души, в това число 37 деца, съобщи Киев.

Игри и приказки помагат на украинските деца да се справят с травмите от войната

Очаква се по-късно в Буча, столично предградие, което сега е редовно посещавано от чуждестранни лидери, да се проведат възпоменателни прояви по случай годишнината.

Сраженията обаче продължават с пълна сила в източната и южната част на Украйна, където руските сили държат обширни територии, завзети след нахлуването им през февруари миналата година.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13417

Водещи новини

Още новини