И Унгария се включи към проекта за съвместно закупуване на снаряди за Украйна

gettyimages (архив)
share

Унгария се присъедини към проекта на Европейската агенция по отбрана за съвместна поръчка за закупуване на снаряди за Украйна, става ясно от обновеното съобщение в сайта на Агенцията. Така в поръчката ще участват 23 държави – 22 членки на ЕС и Норвегия. България не е сред тях, предаде БНР.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13486

Унгария беше сред страните, които заедно с нас най-много се противопоставяха на доставките на снаряди за Украйна, както и изобщо на въоръжаването ѝ. Проектът на Агенцията предвижда поръчка и доставка на 1 милион 155-милиметрови снаряда за Украйна за период от една година. На Европейския съвет в четвъртък и петък президентът Румен Радев бе категоричен, че страната ни няма да участва в поръчките под егидата на Агенцията. Няколко пъти той повтори как още 9 страни-членки също не участват.

Радев от Брюксел: България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, а не за Украйна

В началото участничките бяха 17 страни-членки и Норвегия. През последните два дни обаче към проекта са се присъединили още пет държави, сред които Унгария, Литва и Полша. В началото на седмицата върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел обясни, че някои държави ще се присъединят по-късно, може би другата седмица, поради особености на националните си процедури. Очаква се това да направят  до дни също Латвия и Испания.

Така България, Ирландия и Дания остават единствените членки на Агенцията, които няма да участват в съвместната поръчка. Дания обаче се присъедини към агенцията едва онзи ден.  

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13486

Водещи новини

Още новини