САЩ със сензационна оферта към Словакия, след като предостави МиГ-29 на Украйна

Wikimedia Commons
share

САЩ предлагат да продадат на Словакия 12 нови щурмови хеликоптера "Бел AH-1Z Вайпър" (Bell AH-1Z Viper) с отстъпка от 2/3 от цената им, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение във Фейсбук на словашкия министър на отбраната Ярослав Над.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13419

Агенцията отбелязва, че това става, след като Братислава изпрати своите вече излезли от употреба изтребители МиГ-29 на Украйна.

Словакия също дава изтребители МиГ-29 на Украйна

Словашкият министър на отбраната каза, че правителството още не е одобрило сделката, според която Словакия ще плати 340 милиона долара за период от три до четири години за пакет на стойност над 1 милиард долара. Остатъкът ще бъде платен по американската програма за чуждестранно военно финансиране, каза в съобщението си Над.

В сделката са включени също части, обучение и повече от 500 противотанкови ракети "Хелфайър 2" AGM-114.

Предложението е изключително изгодно и значително ще увеличи отбранителния потенциал на Словакия, подчерта Над.

Министърът добави, че наред с предложението за американското въоръжение, Братислава ще получи и компенсация от ЕС в размер на 250 млн. евро.

Словакия, страна-членка на НАТО от Източния фланг на Алианса, в момента не разполага с бойни хеликоптери. Тя извади от употреба своите изтребители МиГ миналото лято и оттогава разчита на централноевропейските си съседи Чехия, Полша и Унгария за противовъздушна отбрана. Миналата седмица Словакия стана вторият съюзник на Украйна след Полша, предоставила ѝ изтребители, за които Киев смята, че са от ключово важно значение за отблъскване на продължаващата повече от година руска инвазия.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13419

Водещи новини

Още новини