Борел очаква ЕС да постигне още днес решение за следващите военни доставки за Украйна

Getty Images
share

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази очакване още днес да бъде постигнато споразумение за следващите военни доставки за Украйна. За тази цел разполагаме с бюджет от два милиарда евро, отбеляза той пред журналисти преди началото на съвместното заседание на европейските министри на външните работи и на отбраната в Брюксел, предаде БТА.

По неговите думи целта е доставките да бъдат осигурени бързо, евтино и в достатъчни количества. Ако днес не постигнем споразумение, доставките ще бъдат затруднени, отбеляза той.

Борел коментира, че последните дни са белязани от две важни събития покрай войната в Украйна - удължаването на договореността за износ на украинско зърно през Черно море и решението на Международния наказателен съд за издаване на заповед за задържане на руския президент Владимир Путин. Ако Путин пътува до някоя от над 130-те страни, които са част от споразумението за този съд, трябва да бъде незабавно задържан, поясни върховният представител.

Издадоха заповед за арест на Владимир Путин

Водещи новини

Още новини