Премиерът на Финландия посети Киев, почете паметта на убит украински командир

Фейсбук
share

Министър-председателят на Финландия Сана Марин пристигна на посещение в Киев, съобщи правителствената канцелария в публикация в "Туитър", предава БТА.

Заедно с украинския президент Володимир Зеленски тя положи цветя в памет на украинския герой Дмитро Коцюбайло  – командир на Първи механизиран батальон „Вълците на Да Винчи“ към 67-а механизирана бригада, съобщава actualno.com

Хиляди хора излязоха на мълчалив марш в центъра на Киев, за да почетат командира. Той бе убит, сражавайки се край Бахмут в Донецка област, както съобщи президентът Володимир Зеленски на 7 март.

Дмитро Коцюбайло, с позивна "Да Винчи", е украински доброволец, младши лейтенант, командир на 1-ви механизиран батальон на Въоръжените сили на Украйна. Участва в Евромайдана през 2014 г. скоро след като се присъединява към украинския доброволчески корпус "Десен сектор", а през 2022-2023 г. се сражава срещу Русия в Донбас. През ноември 2022 г. националистическото движение "Десен сектор" е преформатирано в 67-а отделна механизирана бригада.

"Почетохме паметта на защитниците, които дадоха живота си за Украйна. Много е важно, че Санна Марин и аз еднакво уважаваме героизма на нашите воини, които защитават свободата в нашата страна и по света с цената на живота си", написа украинският президент във Facebook.

Финландия започна да строи ограда по границата си с Русия

 

Водещи новини

Още новини