Инфлацията в еврозоната най-ниска в богатите държави

Pixabay
share

Инфлацията в еврозоната през февруари ще е средно 8,5%, като най-ниска ще е в най-богатите държави, според прогнозните данни на Евростат.

Люксембург, който има най-големия БВП на човек от населението и най-високия стандарт на живот в целия Европейския съюз, е с най-ниската инфлация на годишна база - едва 4,8%. В Белгия на годишна основа през февруари се очаква да е едва 5,5%. Тенденцията там, в Германия, а и в други страни от еврозоната, е годишното поскъпване да намалява постепенно и очакваните за февруари резултати в никакъв случай не се дължат на някакъв рязък спад.

Храните продължават да поскъпват и в началото на март

В тези най-богати държави на практика вече има поскъпване, което е три пъти по-ниско от най-бедните и извън еврозоната, включително и България. У нас последните данни, които са за януари, сочат 16,4% годишна инфлация. А в Унгария, която страда най-много от поскъпването на стоки и услуги, годишното увеличение през януари достигна 26,2%.

Единственото изключение на държави от еврозоната, в които има много висока инфлация, са Литва, Латвия и Естония, в които февруарското поскъпване, въпреки че намалява, все още е между 17 и 20%

Водещи новини

Още новини