ЕС отхвърля присъдите на Минск срещу Алес Беляцки и други представители на беларуската опозиция

Getty (архив)
share

Днешните присъди на съда в Минск срещу Алес Беляцки, Валентин Стефанович и Владимир Лабкович са по политически мотивирани обвинения. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде БТА.

"ЕС осъжда възможно най-решително делата срещу тях, които определя като "фалшиви" и като пореден ужасяващ пример за опитите на режима на непризнатия от ЕС президент на Беларус Александър Лукашенко да накара да замлъкнат онези, които се изправят в защита на човешките права и основните свободи на хората в страната. Лукашенко няма да успее" заявява Борел. "Техният зов за свобода е силен, дори зад решетките"", добавя той.

Беларус осъди на 10 години затвор носител на Нобелова награда за мир

ЕС призовава за незабавно и безусловно освобождаване на над 1450 политически затворници в Беларус, преследвани за това, че се осмеляват да се противопоставят на нарушенията на човешките права в страната и на войната, предприета от Русия срещу Украйна и ролята на Минск, отбелязва Борел. Той припомня, че при получаването на Нобелова награда за мир Беляцки заяви, че онези, които най-много ценят свободата, често биват лишавани от нея. ЕС ще продължи да подкрепя всички, които смело се борят Беларус да бъде суверенна, свободна, демократична, безопасна и просперираща страна", се посочва в изявлението.

По-рано днес говорител на Борел определи присъдите като част от репресиите на незаконния режим на Лукашенко срещу политически опоненти, независими гласове, гражданското общество, защитници на човешките прави и медии. "Поддържаме беларуския народ и гражданското общество в страната", посочи той.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви, че е възмутена от присъдите, които определи като "обида за правосъдието". Тя призова осъдените днес да бъдат освободени.

Водещи новини

Още новини