Откриха луда крава в Испания

gettyimages
share

Испания е открила атипична спонгиформна енцефалопатия по говедата ("луда крава") при мъртва крава в северозападния регион Галисия, съобщи Световната организация за здраве на животните (СОЗЖ), цитирана от БТА.

Болестта, обикновено наричана "луда крава", е открита, след като 22-годишна крава е евтаназирана поради признаци на заболяване, което не е свързано с въпросната болест, съобщи базираната в Париж институция, позовавайки се на информация от испанските власти.

Случаят е изолиран и месо от кравата "не е навлязло в хранителната верига и следователно не представлява никакъв риск за общественото здраве и не изисква превантивни здравни мерки", заяви регионалната здравна служба на Галисия на уебсайта си.

Лудата крава се върна в Канада

Миналата седмица в Нидерландия беше установен подобен случай на луда крава, дължащ се на "преклонната" възраст на животното.

Атипичният случай на болестта "луда крава" се появява спорадично и спонтанно при по-възрастни животни, докато другият вариант, класическият и страховит тип инфекция, обикновено се причинява от замърсена храна.

Широко разпространени случаи на болестта "луда крава" засегнаха стадата от едър рогат добитък във Великобритания и други европейски страни през 90-те години. Понякога са откривани нетипични случаи, които могат да доведат до временни търговски ограничения.

Водещи новини

Още новини