"Даунинг стрийт" се дистанцира от изказване на Борис Джонсън за изпращане на изтребители на Украйна

gettyimages
share

Във Великобритания "Даунинг стрийт" се дистанцира от изказване по-рано през деня на бившия премиер Борис Джонсън, че британците трябва да изпратят модерни изтребители на Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13459

Борис Джонсън, който е във Вашингтон, произнесе реч пред Атлантическия съвет, в която заяви, че няма основания Западът да бави военната си помощ за Украйна и изложи аргументите си Лондон да изпрати модерни изтребители, предаде БНР.

Борис Джонсън: Путин заплаши да ме убие с ракета

От "Даунинг стрийт" обаче заявиха, че "не е практично" да се изпращат бойни самолети на въоръжение в кралските военновъздушни сили като моделите "Тайфун" и Ф-35. Освен това бе изтъкнато, че посещението на Борис Джонсън във Вашингтон е частно и той "не говори от името на британското правителство".

Малко по-късно министърът на отбраната Бен Уолъс отговори на призива на Борис Джонсън, че все още не е готов да взема решение по въпроса. Уолъс обаче допълни, че макар и до момента да няма твърдо решение, той смята, че засега правилният подход е да не се изпращат изтребители.

Политически наблюдатели заявиха, че Борис Джонсън е "доста гласовит" за осигуряването на повече оръжия за Украйна и това кара правителството да се чувства "неудобно и засенчено" по въпроса, но все пак се дистанцира от коментарите му.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13459

Водещи новини

Още новини