Германски батареи "Пейтриът" ще пристигнат скоро в Полша

Getty Images
share

Германските въоръжени сили започват да преместват три батареи за противовъздушна отбрана "Пейтриът“  в Полша, съобщи ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13413

Модерните оръжейни системи се изпращат в съюзника от НАТО, за да осигурят защита на критичната инфраструктура по границата му с Украйна.

Очаква се първите военни от батареите да тръгнат днес от северната част на Източна Германия, научи ДПА от източници от сферата на сигурността. Очаква се частите да пристигнат в Полша през следващите няколко дни.

Финландия: Предоставянето на танкове "Леопард" на Украйна зависи от Германия

След ракетен удар, който засегна полска територия през ноември, тогавашният министър на отбраната Кристине Ламбрехт и полският ѝ колега Мариуш Блашчак се договориха за преместване на батареи "Пейтриът“ от Германия в Полша. 

"Пейтриът" е система от ракети земя-въздух, която е американско производство, и се използва основно от армията на САЩ и няколко съюзнически държави, припомня ДПА. Според Държавния департамент на САЩ "Пейтриът" е способна да "сваля крилати ракети, балистични ракети с малък обсег и самолети при по-голяма височина в сравнение с предоставяните досега системи за противовъздушна отбрана", отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13413

Водещи новини

Още новини