Испанският крал осъди войната в Украйна в коледно обръщение към сънародниците си

Getty (архив)
share

Кралят на Испания Фелипе Шести осъди в коледното си обръщение към нацията войната на Русия срещу Украйна и последиците от нея, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13596

Конфликтът "вече причини разрушения и разруха, каквито трудно можем да си представим", заяви монархът в обръщението си, излъчено снощи по радиото и телевизията.

Кралят предупреди за последиците от война с "глобално значение", засегнала сигурността на Испания. В този контекст страната ни трябва да "укрепи колективната отбрана" със съюзниците си. Същевременно обаче трябва да се работи за мир с международната общност, подчерта той.

Демокрацията и Европейският съюз са двата стълба, на които се крепи настоящето и бъдещето на Испания, каза 54-годишният Фелипе, като наред с това предупреди, че демокрациите са изправени днес пред три основни опасности: "разделението, влошаването на съвместното съществуване и ерозията на институциите".

В предварително записаната си реч кралят обърна внимание и на проблеми като икономическата и енергийната криза, както и инфлацията в много страни. Той отбеляза, че испанските семейства са тежко засегнати от тях. "Повишаването на цените, особено на хранителните стоки, кара домакинствата да изпитват несигурност, каза той и допълни, че хората са принудени да правят жертви, някои от които - значителни.

Папа Франциск осъди безсмислената война в Украйна

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13596

Водещи новини

Още новини