Страните от Г-7 се срещат виртуално за войната в Украйна

getty images
share

Държавните лидери на страните от Г-7 ще проведат днес виртуална среща на върха, посветена на руската инвазия в Украйна и последствията от нея, предаде Франс прес, като се позова на информация на германското правителство, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13587

Ръководителите на седемте държави - САЩ, Германия, Франция, Италия, Великобритания, Канада и Япония, ще осъществят виртуалната среща този следобед. Канцлерът на Германия Олаф Шолц, който председателства Г-7 тази година, ще даде пресконференция от Берлин в 16:30 ч. по Гринуич.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски проведе последователно разговори с Джо Байдън и Еманюел Макрон в подготовка за срещата на върха. Освен нея, утре в Париж започва и конференция, посветена на помощта за Украйна.

От Елисейския дворец съобщиха, че в нея ще вземат участие държавни и правителствени ръководители, от 47 държави, както и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Белият дом също потвърди вчера подкрепата на американския президент за Украйна.

Британското разузнаване: Русия в момента не разполага със способности да завоюва нови територии в Украйна

Разговорите се провеждат на фона на продължаващия руски обстрел по украинската инфраструктура, който води до спиране на електричеството на милиони жители в началото на зимата.

На виртуалната среща на върха на страните от Г-7 се очаква да се вземе участие и Володимир Зеленски, обяви говорител на германското правителство, цитиран от Ройтерс. По думите му на нея няма да се поемат конкретни ангажименти за доставки на оръжие.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13587

Водещи новини

Още новини