Франция подготвя нов закон за криминализиране на отричането на арменския геноцид

gettyimages
share

Френският президент Франсоа Оланд потвърди вчера, че възнамерява да предложи нов закон, криминализиращ отричането на арменския геноцид, предаде АФП.

Той направи това пред представители на арменската общност, у която се появиха опасения, че се е отказал от намерението си, след като външният министър Лоран Фабиюс говори тази седмица за "нов етап" във френско-турските отношения. В телефонен разговор с представител на Координационния съвет на арменските организации във Франция вчера президентът е потвърдил ангажиментите, поети по време на предизборната кампания и ще удържи на даденото обещание, заяви Елисейският дворец.

Държавният глава остава твърд в намерението си да предложи проектозакон, наказващ отричането на арменския геноцид, гласи съобщението. За да пресече всички слухове, че изявлението на Лоран Фабиюс уж поставя под съмнение ангажимента на президента, Оланд е позвънил на Франк Папазян, съпредседател на Съвета, за да го увери, че не е променил мнението си по въпроса. В края на месеца той ще се срещне с делегация на организацията, за да обсъди съдържанието на бъдещия текст.

Водещи новини

Още новини