Германският канцлер Шолц разговаря в Атина с гръцкия премиер Мицотакис

Туитър
share

Германският канцлер Олаф Шолц разговаря в Атина с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Двамата лидери обсъдиха въпроси, свързани с енергийната криза, военното сътрудничество, търговията и туризма, предава БНР. 

Германският канцлер заяви на пресконференция в Атина, че Европа има необходимост от още терминали за съхранение на природен газ и целта на Европейския съюз е в посока към пълна независимост от руския газ и стоки.

Олаф Шолц посочи причините за енергийната криза: "От темите, които обсъдихме, бих искал да подчертая три. Преди всичко руското нашествие в Украйна. Това е причината за проблемите пред европейските страни. Днес Гърция и Германия са единодушни, че е в ръцете на Москва да прекрати тази война и да изтегли войските си от Украйна."

Гръцкият премиер Мицотакис акцентира върху военното сътрудничество и даде пример с ротационата сделка за получаване на бронирани модерни машини от Германия, като Гърция изпраща на Киев своите от руски тип.

Олаф Шолц ще бъде на посещение в Гърция на 26 октомври

Спазване на законите на международното право и неприкосновеност на националните граници е в основата на външната политика на двете страни.

Беше обърнато специално внимание и на  развитието на връзките между Берлин и Атина.

По отношение на двустранните ни отношения - те се доказват с увеличения на търговския обмен, Германия е сред значителните инвеститори в Гърция, основен пазар за гръцките аграрни продукти, както на гръцкия туризъм, отбеляза Мицотакис.

Атина продължава да подкрепя идеята за таван на европейските цени на природния газ.

Водещи новини

Още новини