Франсоа Оланд: Ангела Меркел е силна личност с усет за компромис

share

Френският президент Франсоа Оланд смята германския канцлер Ангела Меркел за силна личност и твърди че, противно на някои изказвания, отношенията между двамата "не са лоши", предаде АФП.

Държавният глава е цитиран от френския седмичник "Мариан", уточнява агенцията. Меркел "има усет за компромис, при все че държи на позицията си", добавя Оланд в броя на "Мариан", който ще излезе утре. Според него германският канцлер е изиграла "ценна роля" на европейската среща на върха в Брюксел в края на юни: "Тя разбра, че трябва да действа, щом Италия и Испания използват слабостта си като някаква сила." Колкото до президента на САЩ Барак Обама, "той е много организиран, много информиран, но на първо място е американец, осъзнаващ твърде добре могъществото на САЩ", смята френският лидер. Според него Обама е подкрепял френската позиция в ЕС, защото има нужда от растеж в Европа, за да тласне отново напред нещата в страната си.

На международни срещи френският президент настоява за мерки, стимулиращи растежа в Европа. Франсоа Оланд е реорганизирал канцеларията си в Елисейския дворец, за да направи помещението по-уютно, информира седмичникът. Станал наскоро президент на Франция, той продължи да живее в парижкия апартамент, който споделя със своята спътничка в живота Валери Трирвильор, посочва агенцията. "Времето на президента е главно европейско и международно. Така се печели престиж, но тръгвайки нагоре, се отдалечаваш от другите и французите може да добият впечатлението, че са държани на разстояние, изоставени дори", признава Оланд, обещал по време на кампанията си "нормално" президентско управление, близко до гражданите.

Водещи новини

Още новини