Кипър поема председателството на ЕС

share

От днес за половин година Кипър става ротационен председател на Европейския съвет. За пръв път съюзът ще бъде ръководен от толкова малка държава, чието население едва надхвърля 800 000 души, а обемът на БВП представлява само 0,2 от общата икономика на еврозоната, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Кипърското председателство съвпада с много сложен период за Европа, която е в сериозна финансова криза, когато на карта е поставено не само благосъстоянието на страните от зоната, но и на целия ЕС. Жертва на кризата стана и самият Кипър, който по-малко от седмица преди да поеме председателството бе принуден да поиска извънредна помощ от партньорите си от еврозоната и от МВФ. Целта е да се рекапитализира кипърският банков сектор, изложен на опасност от банкрут заради големите кредити, дадени на Гърция, оказала се в дългова яма. За пръв път в историята на ЕС негов председател става страна, която не може самостоятелно да реши финансовите си проблеми, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Официалната тържествена церемония за поемането на председателството е на 5 юли в театъра на античния град държава Курион, на брега на Средиземно море. Друга особеност на кипърското председателство е, че начело на съюза застава страна, разделена по национален признак. Островът е освободен от британско господство през 1960 г. Преживява кървави междуетнически сблъсъци и се оказва разделен след въоръженото нахлуване на Турция през 1974 г. в Кипър, където живеят главно кипърски гърци, и създаването в северната част на острова на Севернокипърската турска република.
 

Водещи новини

Още новини