Шолц и Фернандес предупредиха, че войната в Украйна ще задълбочи несигурността с храните

Getty Images
share

Германският канцлер Олаф Шолц и аржентинският президент Алберто Фернандес предупредиха днес за глобалните последици от войната в Украйна, в частност по отношение на снабдяването с храни, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

"Това е война, която има последици върху целия свят", каза Шолц по време на съвместна пресконференция с Фернандес в Берлин, посочвайки ръста на цените на енергията и риска от прекъсване на глобалните вериги за доставки на храни.

Финансовият министър на САЩ: Глобалният икономически растеж ще бъде засегнат от войната в Украйна

Има вероятност страни като Украйна, която играе важна роля в глобалната хранителна сигурност, вече да не са способни да отговарят на търсенето, добави Шолц.

"Латинска Америка страда от последиците от войната", каза Фернандес и добави: "Санкциите срещу Русия имат последици не само върху Русия, но по целия свят".

Аржентинският президент каза, че има райони в Централна Америка, които вече не са подходящи за земеделие, поради климатичните промени, и че несигурността с храните ще се задълбочи заради войната, допълва БТА.

"Това вече не е само проблем между НАТО и Русия или между Украйна и Русия - това е проблем за целия свят", каза президентът.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Водещи новини

Още новини