Шолц продължава да се противопоставя на посещение в Украйна

Getty Images
share

Германският канцлер Олаф Шолц продължава да се противопоставя на идеята за посещение в Украйна, като каза днес, че отношението, на което украинското ръководство е подложило президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, не му позволява да предприеме подобна визита, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13390

"Проблем е, че беше оттеглена поканата към президента на Федерална република Германия", каза Шолц след консултации на германското правителство.

Щайнмайер планираше да отиде до Киев с президентите на Полша, Латвия, Литва и Естония в средата на април, но поканата към него беше оттеглена. Киев взе решението след критики срещу Щайнмайер заради връзките му с Русия и това, че когато е бил външен министър, не е послушал предупрежденията на източноевропейските съсед на Германия за заплахата от руска агресия.

Съветник на Зеленски отрече украинският президент да е отхвърлил предложение за посещение на германския си колега

Шолц също така беше подложен на критики заради колебанията му за доставянето на тежки оръжия на Украйна, както и заради отказа му за прилагане на ембарго върху руския енергиен износ. 

Той намекна, че украинското ръководство би трябвало да направи отстъпка към Щайнмайер, като заяви, че "Украйна трябва да съдейства в разговори с федералния президент".

По време на посещение в Румъния днес германският президент отново заяви подкрепата на своята страна към Украйна и каза, че иска да изрази това в "контакти със своя украински колега, ако е възможно".

Германският опозиционен лидер Фридрих Мерц се завърна днес от посещение в Украйна, където проведе разговори с украинския президент Володимир Зеленски и кмета на Киев Виталий Кличко. В интервю за германската обществена медия Цет Де Еф вчера Мерц призова Шолц да направи подобна визита, допълва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13390

Водещи новини

Още новини