Великобритания обяви нови санкции срещу Русия

Getty Images
share

Великобритания обяви днес, че забранява на руски лица да бъдат оказвани услуги в областта на счетоводството, консултантството и връзките с обществеността, предаде АФП.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14700

Новият кръг от санкции включва в частност замразяване на авоари и забрана за влизане в кралството за руските военни кореспонденти, които отразяват войната в Украйна.

Според съобщението на "Форин офис" около 10% от чуждестранните компании, които оказват услуги за руски фирми в тези три сектора, са британски. "Отрязването на достъпа на Русия до британските услуги ще окаже допълнителен натиск върху Кремъл и в резултат ще осигури провала на (руския президент Владимир) Путин", заяви външният министър на Обединеното кралство Лиз Тръс. Тя обяви и още 63 нови санкции срещу руски медии, сред които "Первий канал" и държавната телевизионна и радио компания ВГТРК, допълва БТА.

Нови санкции на Великобритания удрят руския износ на хайвер и диаманти

В съобщението на "Форин офис" се казва още, че "трябва да бъде блокирано съдържанието на двата главни източника на руска дезинформация "РТ" и "Спутник". Тези две медии вече са извадени от британския ефир и е забранено да се влиза в делови отношения с тях, припомни британският заместник-министър на цифровите технологии, културата и медиите Крис Филип. По думите му сега предстои блокирането на уебсайтовете на "РТ" и "Спутник", както и на техните акаунти в социалните мрежи и приложения, "за да спрат те да разпространяват лъжи".

Досега Великобритания е санкционирала 1600 физически и юридически лица от Русия заради руското военно нашествие в Украйна. Ограничителните мерки са срещу близки до Кремъл олигарси, висши военни и ключови дялове на руската икономика и финанси. Лондон възнамерява да спре вноса на руски природен газ и петрол, отбеляза АФП.

ТАСС допълни, че в списъка на санкционираните журналисти са Наили Аскерзаде, военните кореспонденти Евгений Подубни, Александър Коц, Дмитрий Стешин, телевизионният водещ Михаил Леонтиев, както и помощникът на Путин и председател на съвета на директорите на "Первий канал" Максим Орешкин. Персонално са санкционирани още президентите на "Совкомбанк" Дмитрий Гусев, на финансовата компания "Откритие" Михаил Задорнов и държавната корпорация "Ростех" Сергей Чемезов, както и петима членове на Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент. На британски санкции е обект и акционерното дружество "Камаз".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14700

Водещи новини

Още новини