Лиз Тръс: Западът трябва да се приготви за дълга война и да удвои подкрепата за Украйна

Getty Images
share

Британският външен министър Лиз Тръс призова Великобритания и останалите западни сили да изпратят изтребители и танкове на Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13430

Лиз Тръс каза, че Западът трябва да се приготви за дълга война и да удвои подкрепата за Украйна, която се защитава от руската агресия:

„Ако Путин успее, това ще породи допълнително страдание и нищета в Европа и ще бъде с ужасни последици за целия свят“, каза британският външен министър.

Според нея Западът трябва да снабди Украйна с тежки оръжия, танкове, бойни самолети, да погледне дълбоко в резервите си, да увеличи производството на оръжия.

Великобритания: Вече не е достатъчно Украйна да бъде снабдявана само с отбранителни оръжия

Киев постоянно призовава съюзниците си да изпратят тежко въоръжение като танкове, както и самолети.

НАТО доставя на украинските сили предимно по-леки оръжия, заради опасения от ескалация на конфликта, въпреки че през последните дни някои страни членки правят обещания за изпращане на танкове.

По-рано обаче вицепремиерът Доминик Рааб избегна да отговори на въпрос дали подкрепя инициативата за изпращане на бойни самолети в Украйна. А коментирайки спирането на руския газ за България и Полша, Рааб каза, че с този ход Русия все повече се изолира не само политически, но и икономически, допълва БНР. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13430

Водещи новини

Още новини