Защо САЩ ускоряват снабдяването на Украйна с тежки оръжия?

Getty Images/Guliver (архив)
share

Осем седмици след началото на руската инвазия решението на правителството на Джо Байдън да увеличи значително доставките на артилерийски оръдия за Украйна е сигнал за задълбочаване на американския ангажимент в ключов етап от борбата за индустриалното сърце на страната.

"Намираме се в критичен период", заяви вчера президентът Джо Байдън и обявяви, че е одобрил допълнителна военна помощ в размер на 800 милиона долара, която включва 72 155-милиметрови гаубици, 144 000 артилерийски снаряда и над 120 въоръжени дрона, за които ще е необходимо обучение на украинските военни, предаде Асошиейтед прес. 

САЩ, Великобритания и Канада ще изпратят още оръжие в Украйна

По този начин сумата на помощта за сигурност, предоставена от началото на инвазията на Русия на 24 февруари, достига 3,4 милиарда долара. Това е извънредно голям размер на американската военна помощ за страна, към която Съединените щати нямат задължения по договор за отбрана.

Защо артилерията е толкова важна сега?

Тежките оръжия се очертават като ключова част от развоя на битката за източния регион на Украйна, известен като Донбас. Сравнително равният терен е подходящ за това, което военните наричат маневрена война - придвижването на танкове и други сухопътни сили, подкрепени от оръдия с голям обсег като 155-милиметровата гаубица. През последните дни руснаците разполагат в района на Донбас допълнителна артилерия, както и повече сухопътни войски и друга техника, в подготовка за очертаващата се дълга битка в индустриалното сърце на Украйна.

Гаубиците, които САЩ изпращат в Украйна, ще бъдат от най-новия американски модел, известен като M777, използван от армията и морската пехота. По-малки и по-маневрени от по-стария модел, М777 могат да се разполагат на бойното поле с тежкотоварни хеликоптери и да се придвижват сравнително бързо между позициите с тежкотоварни военни камиони, които също се осигуряват от Пентагона. "Важен е видът на бойните действия, които очакваме в Донбас. Заради терена, защото е открит, защото е равнинен, защото не е толкова урбанизиран, можем да очакваме руснаците да разчитат на далекобойни оръжия, по-специално на артилерия", каза Джон Кърби, говорител на Пентагона. Високопоставен служител на отбраната на САЩ заяви, че първите от 72-те гаубици се очаква да потеглят към Европа още този уикенд. Други 155-милиметрови гаубици, които Байдън одобри миналата седмица да бъдат изпратени в Украйна, неуточнен брой вече са в Европа, а в сряда американски военни ще започнат да обучават свои украински колеги как да боравят с тях. Обучението ще се извършва в неуточнена трета страна.

Водещи новини

Още новини