Създателят на Уикилийкс търси убежище в посолството на Еквадор в Лондон

share

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж разигра истински театър, като се приюти снощи в посолството на Еквадор в Лондон и поиска политическо убежище от южноамериканската държава, след като 18 месеца води юридическа битка във Великобритания, за да не бъде екстрадиран в Швеция и я загуби, предаде Франс прес.

"Потвърждавам, че пристигнах в посолството на Еквадор, където поисках политическо убежище", заяви снощи Асандж в
комюнике.

Форин офис уточни, че поради присъствието му в еквадорското посолство, Асандж е на дипломатическа територия, извън досега на
полицията. "Ще се опитаме да уредим тази ситуация възможно най-бързо с еквадорските власти", добавя министерството.

След като бе арестуван през декември 2010 г., 40-годишният австралиец имаше относителна свобода на придвижване, носеше електронна гривна, спазваше полицейски час и редовно посещаваше полицейския участък. Шведската полиция иска да го изслуша в дело за изнасилване и сексуални посегателства над две шведки.

Асандж твърди, че е жертва на заговор и че сексуалните контакти са били доброволни, напомня АФП. Според него САЩ искат да му
наложат мълчание, след като неговият сайт Уикилийкс разпространи стотици хиляди секретни дипломатически документи за войните в Ирак и Афганистан.

Водещи новини

Още новини