Евробарометър: Почти 80 на сто от гърците трудно покриват сметките си

Novini.bg
share

Почти 80 на сто от гърците се затрудняват да си плащат сметките, сочат данни на Евробарометър, съобщава гръцкото икономическо издание „Икономикос тахидромос“.

Според проучването, направено в периода януари-февруари тази година, гръцките домакинства са изправени пред сериозни икономически трудности.

Още преди войната в Украйна 85 на сто от гърците са смятали, че качеството живота се е влошило.

Гърция не очаква кризата в Украйна да дерайлира икономиката в момента

Почти 90 на сто от анкетираните са заявили, че икономиката не е в добро състояние. Това е най-високият процент в ЕС, където на това мнение са средно 27,59 на сто от европейците.

Малко над половината граждани казват, че са доволни от качеството на всекидневния си живот, а 83 на сто смятат, че положението, в което се намира Гърция, не е задоволително.

49 на сто от гръцките домакинства не са сигурни, че могат да покрият разходите си.

Наблюдава се ръст в процента на тези, които се затрудняват да плащат сметките си. Преди нахлуването на Русия в Украйна и наложените от Запада санкции срещу Москва 77 на сто от анкетираните заявяват, че трудно покриват разходите си. Средният за ЕС процент е 33 на сто.

Едва 23 на сто казват, че не срещат никакви затруднения при плащането на сметките си, но отново разликата с ЕС е голяма. По този показател средният за ЕС процент е 66 на сто, отбелязва изданието.

Водещи новини

Още новини