ЕС предлага нови правила за повишаване на киберсигурността на фона на опасения от кибератаки

Pixabay
share

Европейската комисия заяви днес, че страните от Европейския съюз трябва да създадат рамка за управление на рисковете за киберсигурността в европейските институции, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това се случва на фона на засилени опасения от кибератаки, които биха могли да попречат на ключови дейности и при които може да бъдат откраднати поверителни информации.

Предложението е част от разработен от изпълнителния орган на ЕС Регламент относно киберсигурността, предвиждащ и създаването на Съвет по киберсигурност, който да следи и прилага новите правила. "В една свързана среда един-единствен инцидент в областта на киберсигурността може да засегне цялата организация. Ето защо е от решаващо значение да изградим силна защита срещу киберзаплахи и киберинциденти, които биха могли да нарушат способността ни за действие", се казва в изявление на комисаря по въпросите на бюджета и администрацията Йоханес Хан.

Предложението предвижда всички институции, органи, служби и агенции на ЕС да създадат план за подобряване на своята киберсигурност, редовно да правят оценки и да споделят подробности за извършени срещу тях атаки. Комисията предложи и регламент относно информационната сигурност, който предвижда създаването на минимален набор от правила и стандарти за информационна сигурност за всички институции, органи, служби и агенции на ЕС, за да се гарантира засилена и последователна защита срещу променящите се заплахи за тяхната информация.

Правителства предупреждават вече седмици наред, че Русия и съюзниците ѝ биха могли да извършат кибератаки в отговор на въведените срещу тях санкции, което накара водещи банки да засилят мониторинга, да започнат да планират за различни сценарии и да наемат допълнителни служители, в случай, че се повиши нивото на враждебните дейности. По-рано този месец министри от ЕС призоваха за създаването на фонд за спешно реагиране в областта на киберсигурността, който да противодейства на широкообхватни кибератаки, припомня БТА.

Министърът на е-управление: Възможни са кибератаки срещу нас

Водещи новини

Още новини