Анджей Дуда: Използването на химически оръжия от Путин би дало зелена светлина на НАТО

gettyimages
share

Полският президент Анджей Дуда заяви, че НАТО ще преразгледа позицията си за ненамеса в конфликта в Украйна, ако Русия използва химическо оръжие.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13486

"Използването на оръжия за масово унищожение ще промени всички правила на играта", каза Дуда. Той предупреди, че заплахата ще надвисне не само над Европа, но и над целия свят и НАТО ще трябва да направи нещо по въпроса.

Байдън: Русия ще плати висока цена, ако използва химически оръжия в Украйна

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди за възможността от химическа атака от страна на Русия. Украинската агенция УНИАН съобщи, че в Попасна, Луганска област, руските военни са използвали фосфорни боеприпаси. Информацията за това не е потвърдена от независим източник.

Според Анджей Дуда изявленията на Москва, че в Украйна действат лаборатории за химически и биологични оръжия, може да са подготовка за подобен ход от страна на Русия. Полският лидер смята, че руското ръководство е способно да предприеме тази стъпка.

"Ако ме питате дали Путин може да използва химическо оръжие, според мен Путин може да използва всичко, особено когато е в трудна ситуация. Той вече е загубил тази война в политически план, а явно не печели и във военен", заяви Анджей Дуда пред Би Би Си.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13486

Водещи новини

Още новини