Камбаните на "Нотр Дам" огласиха Париж с призив за мир

Getty Images, архив
share

Камбаните на катедралата "Нотр Дам" прокънтяха в Париж с призив за "Мир в Европа". В акцията се включиха още редица църкви във Варшава, Берлин, Мадрид, Виена, съобщава Нова телевизия. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13453

Парижкият храм, затворен за посещениe след пожара, който му нанесе тежки щети през април 2019 г., отвърна на призива, отправен от Европейската асоциация на архитектите и строителите на катедрали, базирана в Кьолн. Те обявиха, че няма как да подминат с мълчание войната в Украйна. Камбаните звъняха 7 минути - по една за всеки ден от началото на инвазията на Русия.

Путин: Готови сме на диалог за Украйна, ако бъдат изпълнени всичките ни искания

"Това е европейско решение! Катедралите на Европа  изразяват своята солидарност с народа на Украйна и с всички засегнати. Когато има война, винаги има ранени, винаги има мъртви хора и от двете страни. Това е преди всичко призив за мир", подчерта Патрик Шове, ректор на „Нотр дам“.

Камбаната "Еманюел" на Парижката Света Богородица не бе звъняла от октомври 2020 г., когато би в знак на почит към паметта на жертвите при атентата край базиликата "Нотр Дам" в Ница.

„Винаги е много трогателно да чуеш камбаната на Емануел. Това се случва рядко.  Много е трогателно и красиво да видиш как катедралата "Нотр Дам" прозвънява от солидарност в такива случаи и отправя  послание за мир и надежда“, смята парижанин.

„Дойдох тук, за да изразя своята солидарност с украинците. Аз съм майка и баба, и мисля за всички семейства и деца, които страдат, физически и психически, изпитват страх, причинен от звука на бомбите, от това, че трябва да се крият в мазетата си... горките те", сподели и Вероник Делормел.

Църковни камбани звъняха също в Берлин, Кентърбъри, Мадрид, Варшава и Виена. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13453

Водещи новини

Още новини