Украински бежанци бяха посрещнати с храна и вода на граничния пункт Сирет

gettyimages
share

Десетки местни хора се притекоха на помощ, за да покрият част от нуждите от храна на украински бежанци, които влязоха в Румъния през граничния пункт Сирет в окръг Сучава, предлагайки им сандвичи, банани, вода или горещ чай, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13582

"Ние сме една шепа хора с топли сърца, които посрещат бежанците на границата с храна и топли напитки, и искаме да изпратим послание, че всякаква помощ е добре дошла. Имаме нужда тук и от хора, които говорят украински, да служат като преводачи", каза за Аджерпрес Василе Нистор, един от доброволците, участващи в акцията на граничния пункт Сирет.

Конфликтът в Украйна може да принуди 5 млн. души да напуснат страната

На бежанците се предлага безплатен транспорт до Сучава и настаняване, в случай че нямат друга възможност. Много от тях, особено жени и деца, са приемани в домовете на жители на Сучава или настанявани в пансиони, хотели и дори църкви.

"Не сме се подготвяли предварително, вчера се приготвихме незабавно. Кметът също дойде и настанихме 12 души в подземието на църквата, което затоплихме, така че да им създадем условия. Някои минаха транзитно, но все още имаме майки с деца, на които дадохме подслон тук", казва пасторът на баптистката църква в Калафиндещ Мирон Корнелус.

Екипи за първа помощ на Инспектората за извънредни ситуации в Сучава също бяха разположени на пункта, за да осигурят помощ на всеки нуждаещ се. Тента за осигуряване на първа помощ беше издигната в близост до митническия пункт Сирет.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13582

Водещи новини

Още новини