Тафров: Смисълът на речта на Путин беше, че Украйна няма право да съществува като независима държава

Кадър БНТ
share

Дали ще се стигне до пълномащабен конфликт зависи от Руската страна. Важен момент е дали ще има военни действия на украинска земя. Напрежението вече е доста високо. Дипломацията е в застой. Това заяви Стефан Тафров в студиото на сутрешния блок на БНТ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14019

“Притискането със сила на Русия дава обратен резултат - тя реагира агресивно. Русия знаеше, че каквото и да направи ще има санкции. Кремъл просто реши, че нямаше какво повече да губи. Възниква въпросът коя част става независима и как ще се води диалога с двете независими републики. Киев трябва да опита диалог с лидерите на тези две области с посредничеството на Запада. Русия не приема натиска, който САЩ оказва”, обясни Валери Тодоров.

По думите на Тафров напрежението в геополитически план е подкаждано от речта на Путин: “Смисълът на тази реч беше, че Украйна няма право да съществува като независима държава. Няма исторически предпоставки тя да бъде независима държава. Визията на руския президент е много плашеща. Как да има дипломатически процес като се отрича статута на едната от страните в преговорите? Това дава предпоставки да се мисли, че Русия иска пълномащабна война в Украйна”.

Зеленски обяви, че свиква резервисти за армията

Според Тодоров речта на Путин е имала за цел да вдъхнови мобилизационни действия в двете републики.

Тафров каза, че България е реагирала принципно и лоялно: “Речта на Путин предизвика безпрецедентно единство на ЕС и НАТО. Русия периодично отхапва територии от други страни и после казва, че е жертва. Руското поведение засили трансатлантическата връзка”.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14019

Водещи новини

Още новини