Германските машинисти започват стачка след спор за заплати

Pixabay
share

Германските машинисти гласуваха да започнат стачка от днес заради спор за заплати, съобщи техният профсъюз, предаде АФП.

Очаква се това да създаде проблеми за почиващите в летния сезон и да увели проблемите с логистиката и доставките, които вече съществуват в жп превозите, отбелязва агенцията.

Стачката ще засегне товарните влакове от 19 ч. местно време днес, преди да се отрази и на пътническите превози от 2 ч. сутринта в сряда обяви лидерът на профсъюза на машинистите GDL Клаус Веселски.

10 г. затвор за мъж, саботирал жп линия в Германия

Около 95% от членовете на синдиката гласуваха за първия етап на протеста, който трябва да бъде прекратен в петък.

„Преднамерено избрахме този период от седмицата, за да ограничим последиците на уикендния и празничния трафик“, каза Веселски.

Профсъюзът обяви, че се стреми към по-добро споразумение за машинистите. Сред исканията са 1,4% увеличение на заплатите и 600 евро бонус за 2021 г. и още едно увеличение от 1,8 на сто през 2022 г.

Железопътният оператор „Дойче бан“ предложи поетапно увеличение от 3,2% на две стъпки, но не успя да се договори със синдиката кога да стане това.

Компанията осъди протеста, като каза, че това е „шамар в лицето“ за пътниците във време, когато вече се полагали огромни усилия да се противодейства на последиците от пандемията от коронавируса.

Освен загуби от намалелия трафик на пътници заради пандемията от Covid-19 „Дойче бан“ трябва да възстановява и километри жп линии, унищожени от наводненията в Западна Германия в средата на юли, отбелязва АФП.

Водещи новини

Още новини