Мицотакис след обиколка на засегнатите от пожари предградия на Атина: Това е кошмар

Getty images
share

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, който по-рано през деня бе на обиколка в предградията на Атина, засегнати от опустошителните пожари, определи ситуацията като „кошмар“, съобщава македонската телевизия „Канал 5“, цитиран от "Фокус".
 

„Кошмар цари в покрайнините на града. Основният приоритет е да се спасят живота на хората“, подчерта премиерът след обиколка на засегнатата област.


Гръцките пожарникари правят всичко възможно да овладеят огромния пожар в северните предградия на столицата, съобщават местните медии. Хеликоптери и самолети участват в гасенето на пожара от ранни зори. Вятърът отслабва и пожарните се опитват да се възползват от това затишие.
 

„Надяваме се да овладеем огъня, преди да започне да духа отново“, каза началникът на пожарната служба пред държавната телевизия ERT.

Засега няма съобщения за жертви, няколко населени места са евакуирани. Поради плътния дим видимостта в Атина е намалена, а въздухът е замърсен. Пепел пада върху къщите, жителите са помолени да не излизат от домовете си и да затварят прозорците.

Стефан Янев: Пожарът край с. Петрово е резултат от човешка грешка

Днес в Атина отново бяха отчетени много високи температури, около 43 и 44 градуса по Целзий, а метеоролозите предупреждават, че непоносимата жега ще продължи до края на предстоящия уикенд. Пожари избухнаха и на островите Евбея, Кос и Родос, както и на полуостров Пелопонес.

Водещи новини

Още новини