Близо половината от циганите в Европа живеят в пълна мизерия

share

Едва един на всеки шест роми в Европа е завършил основно образование, а близо половината от най-голямото малцинство на стария континент живее без тоалетна, електричество или кухня.

Това сочат резултатите от съвместно изследване на Агенцията на ЕС за основните права, Програмата за развитие на ООН и Световната банка, цитирано от АФП.

Изследването прави сравнението, че само 15 % от младите роми в Европа имат средно образование или някакво професионално обучение, докато при „не-ромите” тази цифра възлиза на над 70 % от хората, които живеят при подобни условия, информира БТВ.

Проучването е било съсредоточено върху провеждането на интервюта с представители на двете общности, които споделят едни и същи условия, като „среда, трудов пазар и социална инфраструктура”.

Докладът цитира данни, че 45 % от ромското малцинство в Европа живеят в домове, които нямат или тоалетна, или електричество и кухня, като едва 30 % работят на заплата.

Изследването е било направено сред 22 000 роми и не-роми от 11 държави в Европа - България Румъния, Унгария, Словакия, Чехия, Полша, Гърция, Италия, Франция, Испания и Португалия.

АФП цитира директорът на Агенцията на ЕС за основните права Мортен Кйерум, според когото най-шокиращото заключение от доклада са сходните белези, при които живеят ромите в различните държави-членки на ЕС. Според него властите в страните нямат извинения да забавят или отлагат бързи и конкретни действия за подобряване на тази ситуация.

Осемдесет процента от ромските домакинства живеят в условия, оценени като под прага на бедността, а в 40 % от случаите един от членовете на семейството се е лягал гладен последния месец.

Резултатите от изследването ще бъдат предадени на Европейската комисия с настояване политиката за интегриране на ромите да получи повече средства за образоването на младите роми.

Според официални данни ромското малцинство в Европа наброява между 10 и 12 млн. души.

Водещи новини

Още новини