Отпуснали тайно 100 млрд. евро на гръцки банки

gettyimages
share

Националната банка на Гърция тайно е отпуснала 100 млрд. евро на местни банки с разрешението на Европейската централна банка, пише Файненйшъл таймс.

Според британския вестник средствата са дадени по линия на извънредната кредитна помощ (emergency liquidity assistance, ELA). ЕЦБ не съобщава подробности кои банки колко са получили, а също и не посочва информация за имената на финансовите институции. "Нали, когато се намиране в затруднено положение, Вие не говорите за това, за да не Ви стане по-тежко", обяснявал членът на управителния съвет и директор на националната банка на Белгия Люк Коен. Изданието посочва, че ЕЦБ индиректно си признала отпускането на помощи за гръцките банки в отчета, публикуван на 24 април. В документа има графа "други искания на кредитните институции на еврозоната", която само за седмица неочаквано е нараснала със 121 млрд. евро.

Според информация на експерти, анализирали данните на ЕЦБ и националтите депозитари на 17-те държави от еврозоната, по ELA Гърция получила от 96 млрд. евро, Ирландия - 41 млрд , а Кипър - 4 млрд евро. По този начин общият обем на ElА надвишил 140 млрд.. Това е с 10% повече от всички кредити, отпуснати от ЕЦБ на националите банки по стандартните схеми.

ЕЦБ отказа миналата седмица да окаже допълнителна помощ на четири гръцки банки, докато финансовите институции в южната ни съседка не се рекапитализират. Днес Ройтерс предаде, че сумата от 18 млрд евро ще бъде отпусната до края на седмицата.

Водещи новини

Още новини