ЕП настоява да отпаднат канадските визи за българи, румънци и чехи

share

По време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург беше проведен дебат относно търговското споразумение ЕС-Канада, по което в момента се водят преговори и се обсъжда изискването за визи, които българските, румънските и чешките граждани трябва да притежават при пътуванията си до Канада.

Трите държави са последните от ЕС, за които все още действат визови ограничения.

Активно участие в дебата взеха ръководителят на българската делегация в Групата на ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев и евродепутатът Мария Неделчева (ГЕРБ/ЕНП).

"Общата външнотърговска политика на Европейския съюз трябва да докаже, че Европа има силен глас в света и че европейските институции могат да защитят интересите на всички граждани на ЕС", изтъкна в изказването си д-р Ковачев. Той е категоричен, че в хода на преговорите по споразумението, европейските инситуции трябва да си поставят тази задача като приоритет, "което ще доведе до реално улеснение и либерализация на търговските отношения между ЕС и Канада". Българският евродепутат всъщност е един от инициаторите на тази идея.

За Мария Неделчева "премахването на визите ще спомогне за изграждането на тесни връзки в полза и на Канада, и на гражданите на EC като неделимо цяло. Тя подчерта, че трябва да бъде постигната справедливост по този въпрос, "защото за съжаление сме свидетели на едностранна такава- канадските граждани могат да пътуват свободно във всичките 27 страни-членки, докато в същото време Отава налага ограничения за българските, румънските и чешките граждани, които са пълноправни членове на ЕС". По думите на г-жа Неделчева, "постигането на общата цел означава премахване на ограниченията на принципа на реципрочност, което може да допринесе за доброто и на канадските, и на европейските граждани."

Андрей Ковачев, както и някои от изказалите се евродепутати от други държави, изрази опасението, че съществува риск споразумението да не бъде ратифицирано, ако не бъде постигнат напредък по визовия въпрос.

Водещи новини

Още новини