Испания вече ще иска отрицателен тест за коронавирус само от хората над 12 години

Pixabay
share

Испанските власти вдигнаха днес на 12 години (от 6) минималната възраст, след навършване на която за влизане в страната е необходим отрицателен тест за коронавирус, предаде Франс прес.

Децата под тази възраст няма да бъдат задължавани да представят такъв тест, за да пътуват. Промяната влиза в сила още днес, пише в испанския Държавен вестник. От хората над 12 години ще се приемат както Пи Си Ар тестове, така и тестове за антигени и антитела.

Испания отменя новите ограничения на сухопътната граница с Португалия

Съобразявайки се с препоръките на Европейската комисия, която с цел възстановяване на туризма приканва да се хармонизират мерките, засягащи пътуванията в рамките на ЕС, Испания адаптира също минималната възраст за ваксиниране и се нагажда според лимитите, установени в съседните страни, отбелязва АФП.

От 3 юни Италия ваксинира хора над 12-годишна възраст, а от 15 юни юноши между 12 и 18 години ще се ваксинират и във Франция. Испанското правителство предвижда да ваксинира тийнейджърите между 12 и 17 години преди началото на новата учебна година през септември.

Според друго постановление, публикувано днес в официалното издание, Испания вече ще пуска на своя територия не само пристигащи със самолет, но и по суша, ако разполагат с ваксинационен сертификат. До момента испанските власти изискваха при влизане в страната по суша отрицателен Пи Си Ар тест, направен не по-рано от три денонощия преди представянето му. Отрицателен Пи Си Ар или антигенен тест ще се иска сега от неваксинираните, съобщи БТА.

Водещи новини

Още новини