Юнкер: Никой не иска Гърция да излезе от еврозоната

share

Страните от eврозоната твърдо възнамеряват да задържат Гърция във валутния съюз.

Такова уверение изрази премиерът на Люксембург и председател на еврогрупата Жан-Клод Юнкер след среща на министрите на финансите на 17-те държави от Еврозоната.

„Евентуалното излизане на Гърция от еврозоната не беше предмет на обсъждане, никой не пледира в този смисъл”, коментира още експертът.

Еврогрупата се надява на скорошно съставяне на правителство в Гърция, което да разполага с необходимото парламентарно мнозинство за продължаване на процеса на финансови преобразувания, подчерта Юнкер.

ЕС и Международният валутен фонд са помогнали много на Гърция и продължават да го правят, като деблокираха миналата седмица поредния транш от 5.2 милиарда евро, припомни още  председателят на еврогрупата. 

И към момента продължават преговорите за сформиране на правителство в Гърция.

Европейски дипломати отбелязват, че ако в Гърция не бъде създадено правителство, което да може да гарантира изпълнението на всички поети от Атина задължения, изпълнението на антикризисната програма ще се окаже невъзможно, което на свой ред ще означава неконтролируем дефолт на страната и изпадането й от еврозоната.

Водещи новини

Още новини