ЕК призова Турция да премисли за Истанбулската конвенция

Getty images
share

Еврокомисарят за равенството Хелена Дали призова Турция да преосмисли решението си за оттегляне от Истанбулската конвенция, предаде БНР. Пред пленарната зала на Европейския парламент тя заяви:

„Решението на Турция да се оттегли от Истанбулската конвенция изпраща достоен за съжаление сигнал в лош момент. То рискува да подкопае закрилата и основните права на жените и момичетата в Турция с опустошителни последствия върху цялото нейно общество във време, когато тази закрила е по-необходима от когато и да било. Затова призоваваме Турция да промени решението си“.

За същото призова и евродепутатът от групата на Зелените/Европейски свободен алианс Сергей Лагодински:

Протести в Полша срещу плановете за оттегляне от Истанбулската конвенция

„Те искат да покажат, че грешим, но това не е така. Защото те могат да изхвърлят през прозореца правата на жените, да осмиват LGBT малцинствата, да преследват кюрдското малцинство и да се опитват да забранят неговата партия, но не могат да отнемат достойнството на тези хора. И ние имаме задължение към тяхното достойнство. Същото важи и за страните-членки. Затова не продавайте човешките права за реалполитик и г-н Ердоган, спрете оттеглянето от Истанбулската конвенция“.

„Президентът Ердоган се опитва да използва жените като разменна монета, винаги те плащат за проблемите и провалите“, каза от своя страна председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия.

Водещи новини

Още новини